Reisemål 

Englands beste strandbyer

Vi nordmenn ser ut til å besøke England av følgende grunner: shopping eller fotball. Heller sjeldent forbinder vi landet med ordet «strandferie», og som regel drar vi nokså mange mil lenger sør i Europa når vi skal slikke sol og bade. England har imidlertidig flere flotte badestrender – den ene mer spektakulær enn den andre. Ta en pause fra shoppingen eller fotballfesten og dra på dagstur til en sjarmerende strandby. England er nemlig ikke større enn at det tar et par timer å komme seg på kryss og tvers.

Her kommer en uhøytidelig guide til Englands beste strandbyer. Ta med badetøy og solbriller, og nyt den engelske rivieraen.

Cornwall

Burgh Island, Devon
På sørvest-tuppen av England finner vi Cornwall – som kan friste med en nær 500 km kystlinje. Her finnes over 150 strender, og og alle har de særpreg. Mens noen er vanskelige å komme seg til og derfor skjulte for allmennheten er det også mange lett-tilgjengelige, vakre sandstrender som grenser mot Atlanterhavet. Cornwalls strender har faktisk blitt ranket til å være blant de beste i verden på grunn av mangfoldet og det naturskjønne bakteppet.
Dra til: Watergate Bay. Denne digre stranden er kjent for å ha mange tilbud til de som liker å få opp adrenalinet, og du kan prøve ut alt fra surfing og kiting til «paddleboard» for to. Det er også fullt mulig å slappe av under en parasoll om du heller foretrekker det. Polzeath Beach er også en populær surfedestinasjon, og kurs tilbys alt fra nybegynnere til viderekomne.

Devon

Blackpool Sands Beach, Devon
Nabofylket til Cornwall er nettopp Devon, og her fortsetter kystlinjen på begge sider. Det varme klimaet både på land og til sjøs gjør at kystbyene spredt om i Devon er populære destinasjoner for briter i sommermånedene. Strendene her er ofte krydret med små klipper og kan reklamere med «gullsand». Blant annet var det her Agatha Christie dro på cocktail-fester i 1920-årene, så vi kan ikke love at det ferien blir uten litt eventyr og dramatikk.
Dra til: Burgh Island. Denne sjarmerende øya er vel verdt et besøk, og viser den engelske riveraen fra sin beste side. Passer godt for barnefamilier så vel som vennegjenger som vil sippe en drink og ta seg en forfriskende dukkert. Her avgjør tidevannet om du kan gå eller ta båten til øya. Blackpool Sand beach er også en popular strand som nesten ser ut til å være hentet rett ut av en sydenbrosjyre.

Dorset

durdle door hdr
Dorset er perfekt for familier, med flere strender som har krystallklart og langgrunt vann. Det er også flere attraksjoner på strendene som burde holde store og små opptatte i timevis.
Dra til: Weymouh, Swanage. Her har familier siden victoriansk tid nytt verdifull tid med hverandre, og den mest populøre aktiviteten er å bygge sandslott. Poole, Sandbanks er en anne nærliggende strand for de mer eventyrlystne, og her er det plenty av vannsport å velge i. Det har også et hint av St Tropex over seg, og mange nyter en kald drink på stranden under en glamorøs solhatt.

Brighton

Deckchairs Brighton Beach England
Denne byen er kjent for sitt nydelige pier og yrende nattliv, men det er også fult mulig å nyte bystranden. Det er rullestensstrand, men fungerer godt om du har en fluktstol eller liknende. Da er det heller ikke lang vei til Pieren som har diverse butikker og et tivoli i enden. Etter en dag med shopping eller andre aktiviteter kan det være deilig å dra ned til stranden og kanskje ta en dukkert. Du finner også flere resaturanter og cafeer, og talentfulle gatemusikanter setter den riktige stemningen. Pluss: Bare to timer med tog unna London.

Somerset

Historisk sett betyr faktisk Somerset «landet til sommer-menneskene», og burde derfor passe ypperlig som en sommerlig feriedestinasjon. I Somerset finner du alt fra vakre fjellklipper til koselige, engelske landsbyer – og ikke minst kilometer på kilometer med sandstrender. Kanskje ikke så rart at sommer-menneskene trivdes her?
Dra til: Weston-super-Mare. Denne stranden hadde sin storhetstid på 60-tallet, og nå som pieren er bygd opp igjen er stranden igjen blitt populær. I fjære forsvinner nesten all sjø, og gjør dette til stranden som passer best for dem som liker seg på land i sanden. Foretrekker du heller å gå lange turer og oppleve unike omgivelser er Kilve Pill stranden for deg. Steinstrand ligger i naturskjønt til og flere drar på oppdagelsesferd for å finne fossiler her.

Praktisk info:
Har det regnet mye før du drar til en av de engelske badebyene kan det være lurt å sjekke ut vannkvaliteten på denne siden. Det er lett å reise rundt i England med bil (husk bare at det er venstre-kjøring), og fordi avstandene aldri er lengre enn noen timer er det lett og effektivt å dra med tog. Å komme seg hit fra Norge er heller ikke særlig vanskelig, og du kan for eksempel sjekke ut en reiseplanlegger til England for å få en oversikt. Det er varmest her fra juni til august, og det klaffer godt med den norske fellesferien. God strandtur!

Related posts

Leave a Comment